LODEO
O nas
Produkty
Finanse
Gospodarka materiałowa
Księgowość
Kadry - Płace
Handel
Analizy handlowe i produkcyjne
Analiza Sprzedaży
Analiza Produkcji
Analiza Odczytów
Dodatkowe
Usługi
|
Analiza Produkcji
Program Analiza Produkcji służy do obsługi
zakładów mięsnych. Ewidencjonuje asortymenty, receptury wyrobów, sposoby rozbioru. Oblicza rentowność
osiąganą na każdym wyrobie, bada opłacalność rozbioru. Pozwala obliczać ceny produktów
a także zawartości białka, tłuszczów i wody w wyrobach. Rozlicza wszystkie stadia rozbioru i produkcji wyrobów.
Udostępnia on następujące funkcje:
Rozliczenie produkcji:
- porównywanie wsadu teoretycznego (obliczonego na podstawie receptur wyrobu) ze wsadem rzeczywistym,
- rozliczanie zużycia surowców na podstawie ilości wyprodukowanych wędlin,
- rozliczanie zużycia przypraw na podstawie ilości wyprodukowanych wędlin,
- obliczanie teoretycznego zapotrzebowania na surowce i przyprawy na podstawie planu produkcji.
Kalkulacja cen:
- obliczanie i ewidencja cen wsadu i wyrobu na podstawie cen asortymentów składowych, wydajności, współczynników kalkulacyjnych,
- obliczanie marży przez porównywanie cen sprzedaży w module
zakup - sprzedaż.
z obliczonymi cenami wyrobu danego asortymentu,
- obliczanie cen asortymentów uzyskiwanych z rozbioru.
Analiza rentowności:
- obliczanie rentowności rozbioru poprzez przeliczenie ceny półtuszy na elementy składowe wg zadanego sposobu rozbioru,
- obliczanie rentowności rozbioru poprzez przeliczenie wartości rozbioru na podstawie cen handlowych asortymentów składowych,
- obliczanie rentowności osiąganej na każdej recepturze (możliwość modyfikacji receptur z funkcją badania białkowości wyrobu).
Funkcje dodatkowe :
- obliczanie zawartości białka, tłuszczów i wody w gotowych wyrobach na podstawie zawartości asortymentów składowych i wydajności,
- plan produkcji (zapotrzebowanie na mięsa i surowce wg receptur).
|